Przegląd metod stosowanych w analizie właściwości antyoksydacyjnych związków pochodzenia naturalnego
Wykładowcy
dr inż. Edyta Makuch
Kontakt
edyta.makuch@zut.edu.pl
Opis zajęć
Głównym celem zajęć jest zapoznanie uczniów z różnymi metodami stosowanymi do badań właściwości antyoksydacyjnych związków pochodzenia naturalnego. Bowiem antyoksydanty występujące w łodygach, liściach czy owocach prawie wszystkich roślin charakteryzują się zdolnością do dezaktywacji wolnych rodników, które odpowiedzialne są za proces starzenia.
Tematyka wykładu dotyczyć będzie: pomiaru zdolności antyoksydacyjnej związków metodą redukcji rodnika DPPH, oznaczeń zawartości związków fenolowych w antyoksydantach metodą Folina oraz pomiaru siły działania przeciwutleniaczy metodą FRAP.
Natomiast w części doświadczalnej uczestnicy samodzielnie przeprowadzą oznaczenia właściwości antyoksydacyjnych związków wyodrębnionych z materiałów roślinnych metodą redukcji rodnika DPPH.
Czas trwania zajęć
Wykład 30 min.
Laboratorium 120 min.