10. Przegląd metod stosowanych w analizie właściwości antyoksydacyjnych związków pochodzenia naturalnego


Przegląd metod stosowanych w analizie właściwości antyoksydacyjnych związków pochodzenia naturalnego

Wykładowcy

dr inż. Edyta Makuch

Kontakt

edyta.makuch@zut.edu.pl

Opis zajęć

Głównym celem zajęć jest zapoznanie uczniów z różnymi metodami stosowanymi do badań właściwości antyoksydacyjnych związków pochodzenia naturalnego. Bowiem antyoksydanty występujące w łodygach, liściach czy owocach prawie wszystkich roślin charakteryzują się zdolnością do dezaktywacji wolnych rodników, które odpowiedzialne są za proces starzenia. 

Tematyka wykładu dotyczyć będzie: pomiaru zdolności antyoksydacyjnej związków metodą redukcji rodnika DPPH, oznaczeń zawartości związków fenolowych w antyoksydantach metodą Folina oraz pomiaru siły działania przeciwutleniaczy metodą FRAP.

Natomiast w części doświadczalnej uczestnicy samodzielnie przeprowadzą oznaczenia właściwości antyoksydacyjnych związków wyodrębnionych z materiałów roślinnych metodą redukcji rodnika DPPH.

Czas trwania zajęć

Wykład 30 min.

Laboratorium 120 min.